Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı, Kimdir, Biyografisi, Wikipedia
İstiklal Marşımızı yazan usta şair Mehmet Akif Ersoy hakkında kısaca bilgi vermek istedik. Bildiğiniz gibi 12 Mart İstiklal Marşı'nın kabulu ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günüdür. Bu kapsamda bir çok öğrenci Mehmet Akif Ersoy'un hayaını, biyografisini merak ediyor ve araştırıyor. Biz de güncel9 olarak Mehmet Akif Ersoy'un kısaca hayatını ve biyografisini derledik.
Mehmet Akif Ersoy Biyografisi-Wikipedia
Mehmet Akif Ersoy'un asıl adı Mehmed Râgıf'dır. Mehmet Akif Ersoy 20 Aralık 1873 yılında İstanbul Fatih de doğmuştur. Arnavut kökenli olan Mehmet Akif Ersoy'un babası medrese hocası olan İpekli Mehmet Tahir Efendi'dir. Annesi ise Emine Şerif Hanım'dır.
Eğitim hayatına baktığımızda Mehmet Akif, İlköğrenimine Fatih'te Emir Buhari Mahalle Mektebi’nde başladı. Eğitime başladığında henüz 4 yaşındaydı. Daha sonra ilkokula başladı ve babasından Arapça eğitimi aldı. Liseyi Fatih Merkez Rüştiyesi’nde okuyan Akif ayrıca Fatih Camii'nde Farsça dersleri aldı. Böylece Akif rüştiye eğitimi sırasında Arapça, Farsça ve Fransızca öğrenmiş oldu. Rüştiyeyi bitirdikten sonra Mülkiye İdadisi'nde eğitimini sürdürürken bu okulu bırakmak zorunda kalır ve Halkalı Baytar Mektebine başlar ve buradan birincilikle mezun olur. Okul hayatı boyunca sporla da ilgilenen Akif son yıllarında şiire merak sarar.
Okulu bitirdikten sonra memur olarak çalışamaya başlayan Mehmet Akif bu görevinden ayrıldıktan sonra Edebiyat Öğretmenliği yapmıştır.
Mehmet Akif Ersoy Birinci Dünya Savaşı sırasında Teşkilat-ı Mahsusa tarafından Arabistan'a gönderildi. Görevi, bu topraklardaki Arapları Osmanlı'ya karşı kışkırtan İngiliz propogandası ile mücadele etmek için "karşı propaganda" yapmaktı. Bu esnada Arabistan'da Çanakkale Destanı şiirini yazmıştır.
1920 yılında Mustafa Kemal Paşa'nın teklifi ile Burdur'dan milletvekili seçildi.
İstiklal Marşı'nı 1921 yılında kaleme almıştır. Hamdullah Suphi Bey tarafından mecliste okunup ayakta dinlendikten sonra 12 Mart 1921 Cumartesi günü saat 17.45'te ulusal marş olarak kabul edildi.
Sağlık nedenleri ile 1922 yılında milletvekilliğinden istifa etmiştir.
Siroz hastalığına yakalanan Mehmet Akif 17 Haziran 1936’da hayatını kaybetmiştir.
Mehmet Akif Ersoy'un Eserleri Nelerdir?
Kitaplar:
Safahat (1911)
Süleymaniye Kürsüsünde (1912)
Hakkın Sesleri (1913)
Fatih Kürsüsünde (1914)
Hatıralar (1917)
Asım (1924)
Gölgeler (1933)
Safahat (1943)
Şiirler:
Çanakkale Destanı(1916)
İstiklal Marşı(1921)
Hiç yorum yok: